Θεμελιώδης ανάλυση και Εταιρίες
Για εισηγμένες και μη Εταιρίες


Ανάλυση On Telecoms
5068 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014
15:53

Η On Telecoms άρχισε να δραστηροποιείτε στην αγορά του broadband στις αρχές του 2007, δημιουργόντας ιδιόκτητο δύκτιο οπτικών ινών στην ΑΘήνα και μετά από 2 χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά το 2009 δηλαδή, συγχωνεύθηκε με την Vivodi της οικογένειας Εφρέμογλου, μια εταιρία με το 1/3 του πελατολογίου της.

Βέβαια και η Vivodi, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα (υψηλές υποχρεώσεις, ζημίες κάθε χρόνο) όμως είχε έναν σχυρό μέτοχο από πίσω που στήριζε την εταιρία. Σε αντίθεση με την On Telecoms που οι μέτοχοι της είναι ξένα funds και διοικείται από πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Καταρχήν βλέπουμε την πορεία του Τζίρου και των Ζημιών Προ και Μετά Αποσβέσεων, ώστε να έχουμε μια πιο καλή ματιά από ταμειακής βάσεως.

 

Οι ζημίες είναι σημαντικότατες κάθε χρονιά (ρεκόρ το 2008 με 42,5εκ) με εξαίρεση το 2009 που οι ζημίες μειώνονται κατά 50%, η συνέχεια δεν είναι το ίδιο θετική και σιγά σιγά μεγαλώνουν πάλι με το 2012 να κλείνει με σχεδόν 32εκ. ζημιές.  Η εταιρία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 52εκ στο τέλος του 2012. Η πορεία του τζίρου από το 2009 και μετά είναι εμφανώς καθοδική, παρόλο που δραστηροποιείται σε μια αγορά με εκρηκτική άνοδο. Χαρακτηριστικά βλέπουμε την πορεία των συνδρομητών του κλάδου.

 

Η On Telecoms αποτελεί την μόνη εταιρία που εμφάνισε απώλεια συνδρομητών, από τις εταιρίες που έχουν παραμείνει στην αγορά. Βλέπουμε ότι άλλες εταιρίες έχουν υπερτετραπλασιάσει τους συνδρομητές τους, ακόμη και η Cyta που μπήκε σχετικά αργά στο παιχνίδι και ακολούθησε διαφορετική στρατηγική από τους υπόλοιπους (αναπτύχθηκε πρώτα στην περιφέρεια και μετά στην Αθήνα) έκλεισε το 2013 με περισσότερους από 300χιλ. συνδρομητές.

Με μαθηματική ακρίβεια η πορεία της θα είναι το κλείσιμο. Με εξαίρεση να εξαγοραστεί από κάποιον άλλο παίκτη της αγοράς, αν και με τις παρούσες συνθήκες αύτο φαντάζει εξαιρετικά απίθανο. Άλλωστε το κατέβασμα από τον ΟΤΕ των συστημάτων της On Telecoms είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, λόγω της καθυστέρισης αποπληρωμής των υποχρεώσεων της προς τον Οργανισμό.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το 2011 έλαβε νέα χρηματοδότηση 5εκ. και άλλα 10εκ την επόμενη χρονιά. Ενώ δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων είχε αρνητική πιστωτική επέκταση 2% το 2011 και 4,3% το 2012, η On Telecoms,  με αρνητικά ίδια κεφάλαια, με ζημίες από την ίδρυση της, με συνεχή μειούμενο  τζίρο και ήδη υψηλό δανεισμό κατάφερε να πάρει 15εκ νέα δάνεια.

Από την άλλη η λογική των τραπεζών να δανείσουν μια τέτοια εταιρία με απότερο στόχο να μην γράψουν ζημίες για το υπόλοιπο μέρος των δανείων της, μόνο αφελής μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι πιθανότητες να περάσει σε ανάπτυξη, την στιγμή που η αγορά ήδη έχει αρχίσει δείγματα κορεσμού(νέες συνδέσεις 2011: 301.000 2012: 125.000, 2013: 117.000, είναι μηδαμινά. Για να συνεχίσει την λειτουργία της θα χρειαστεί :

α)Νέα κεφάλαια από παλιούς ή νέους μετόχους

β)Κούρεμα των δανείων

γ)Εξαγορά από ισχυρή εταιρία(Οι υποχρεώσεις της On ξεπερνούν τα 106εκ).

 

 

Σχετικές μετοχές:
ΦΟΡΘ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σε αυτό το blog μπορείτε να διαβάσετε ανάλυση για εισηγμένες και μη εταιρίες με βάση κυρίως τα δημοιευμένα οικονομικά στοιχεία.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις